Неосигурените здравно пациенти носят загуби на държавата: Здравната система ежегодно губи

...
Неосигурените здравно пациенти носят загуби на държавата: Здравната система ежегодно губи
Коментари Харесай

Доц. Любомир Киров: 360 млн. лева са годишните загуби от неосигурени пациенти

Неосигурените здравно пациенти носят загуби на страната: 

Здравната система годишно губи по 360 милиона лв. поради близо 1 млн. здравнонеосигурени жители. Това сподели доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) по време на кръгла маса, на която се разискват проблемите, провокациите и вероятните решения в първичната извънболнична здравна помощ, предава Българска телеграфна агенция.  

По думите му през последните 10 години броят на неосигурените не се трансформира. " Трябва да се откри метод да се усилят общо средствата за опазване на здравето ", добави доцент Киров и напомни, че има огромна група от лица, за които страната не заплаща цялостния размер на здравната вноска.

От 2012 год. не се е променяла таксата за посещаване при персоналния доктор, която е 2.90 лева, само че за децата тя не се заплаща, а значително хора са освободени от нея или заплащат по един лев, напомни лекарят. 

Доклад на „ Евростат “ демонстрира, че средствата за извънболнична помощ в България са пет пъти по-малко спрямо финансовия запас в другите европейски страни, сподели още доцент Киров. По думите му значително от общопрактикуващите лекари нямат здравна сестра или помощник поради липса на финансова опция.

Сред лекарите в страната не повече от 13-14 % са до 50-годишна възраст, сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз. Най-много работещи общопрактикуващи лекари има в областите София, Пловдив и Варна, а минимум – в Разград, Търговище, Смолян и Кърджали.

" Съвсем скоро системата евентуално няма да може да се самоиздържа ", сподели още доктор Маджаров и уточни, че следва рецесия с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в мощно стеснен достъп до здравна помощ. Той уточни, че в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР